Niskowęglowodanowa dieta wysokobiałkowa grozi rakiem?

17 marca 2011, 12:57

Wybierana przez wiele odchudzających się osób dieta z dużą zawartością białka i niską węglowodanów prowadzi do zmian w jelicie grubym, które mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego (American Journal of Clinical Nutrition).



© Fir0002licencja: GNU FDL

Cebulowe doładowanie

25 listopada 2008, 13:31

Dwudziestojednoletni Owen Louis ładuje swojego iPoda w nietypowy sposób. Wykorzystuje do tego cebulę, dwa kubki napoju energetyzującego, śrubokręt, kabel USB i szklankę. Dwadzieścia minut i voilà – zapas na godzinne słuchanie muzyki.


Pomidory na krzaku© Fir0002

Rośliny uniezależniają się od wody?

2 maja 2007, 09:41

Podczas gdy większość naukowców debatuje nad ocieplaniem klimatu, Włosi posunęli się o krok dalej. Już teraz pracują nad pszenicą rosnącą na terenach pustynnych i pomidorami, które potrzebują tylko ¼ zużywanej w normalnych warunkach wody.


Warzywa wyhodowane z papieru do prezentów

28 listopada 2013, 12:55

Brytyjska agencja BEAF zaprojektowała papier do pakowania, z którego można wyhodować 5 rodzajów warzyw: marchewki, brokuły, pomidory, papryczki chili i cebulę. Eden's Paper, bo o nim mowa, powstaje w całości z recyklingu. Jego twórcy podkreślają, że takie rozwiązanie ogranicza ilość odpadów na wysypisku, bo zamiast wyrzucić opakowanie prezentu, przekształcamy je w miniogródek.


Jak wzmocnić kości i stawy podczas menopauzy?

24 czerwca 2024, 21:14

Menopauza to niełatwy czas w życiu każdej kobiety. Ustanie aktywności hormonalnej jajników prowadzi nie tylko do zahamowania cyklu miesiączkowego, ale również do wystąpienia szeregu innych, często nieprzyjemnych symptomów. Jednym z nich są bóle mięśniowe i kostno-stawowe. Dlaczego tak się dzieje? Jak zapobiegać dolegliwościom bólowym, a – gdy już wystąpią – łagodzić je? Zapraszamy do lektury.


Superbrokuły w akcji

18 sierpnia 2009, 09:25

Australijscy naukowcy wpadli na trop superbrokułów, które są nie tylko słodsze, ale i zawierają o 40% więcej przeciwutleniaczy niż zwykła odmiana tego warzywa.


Czili

Pikantne jedzenie wydłuża życie?

16 stycznia 2017, 11:21

Jedzenie czerwonych papryczek chili wiąże się 13% spadkiem śmiertelności całkowitej, głównie zgonów wskutek chorób serca i udaru.


Nie tylko marchew chroni wzrok

15 sierpnia 2006, 14:06

Według najnowszych wyników badań, żółte i zielone warzywa mogą chronić nasz wzrok w starszym wieku.


Odchudzający się częściej wierzą mylącym nazwom

21 kwietnia 2011, 10:13

Osoby odchudzające się są częściej wprowadzane w błąd przez opisy czy nazwy, które sugerują, że niezdrowe pokarmy/napoje są nieszkodliwe i można się nimi częstować bez obaw o wagę (Journal of Consumer Research).


Kimchi - pikantny sposób na łysienie

19 sierpnia 2019, 12:58

Kimchi, tradycyjne danie kuchni koreańskiej z fermentowanych warzyw, zyskuje na świecie coraz większą popularność jako probiotyk. Okazuje się jednak, że napój kimchi może znaleźć zupełnie inne zastosowanie - w leczeniu łysienia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy